Raadhuis Goudriaan
Björn Boom en Cindel van der Steldt zijn samen eigenaar van ‘t Raadhuis in Goudriaan. In deze voormalige herberg vonden vroeger bijeenkomsten van de raad plaats in het zaaltje boven een café. Dit is dan ook waar de naam vandaan komt. Na enkele zware coronajaren konden ze eindelijk een doorn in het oog aanpakken: de keuken. Daarvoor schakelden ze HSB in.
Björn als Cindel werkten allebei in de horeca voor ze eigenaar van Het Raadhuis werden. Björn had een cateringbedrijf met zijn vader en Cindel werkte bij de Roskam in Houten. “Ik vond de horeca heel leuk”, aldus Cindel.”Het is me dan ook altijd blijven trekken. Aangezien we niet samen werkten maar dat wel wilden, zijn we op zoek gegaan naar een plek waar we onze droom waar konden maken. Via een horecamakelaar kwamen we in Goudriaan terecht. We hebben vrij snel het besluit genomen om er mee verder te gaan.”
Veel potentie
Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht met ‘t Raadhuis. “De eerste indruk was dat het niet onze smaak was. Het was erg verouderd, maar dat was niet heel erg. Het is verder een heel mooi pand en heeft veel charme. De potentie hebben we wel direct gezien.” Binnen twee maanden werd alles verbouwd. De hele voorkant kreeg een make-over. “We hebben altijd de instelling gehad dat zolang we doen wat wij zelf leuk vinden, andere mensen er waarschijnlijk ook blij van worden. De inspiratie komt onder andere van mijn oude werkplek. Ook gaan we vaak uit eten: overal pik je dingetjes op die je leuk vindt, vervolgens hebben we daar een eigen draai aan gegeven.”
Vliegende start
Er is sprake van een vliegende start voor ’t Raadhuis. “We zijn heel goed ontvangen eigenlijk, het was meteen druk. We zijn de hele dag open; dat weten de mensen inmiddels ook wel. Het publiek is heel divers. Van fietsers die een tussenstop maken tot jongeren die uitgebreid komen borrelen.” Na twee succesvolle beginjaren volgde de coronapandemie. “We waren net twee jaar bezig en wilden de keuken al langer aanpakken. Helaas was dat een te onzekere tijd om zo’n project aan te gaan. We hebben daarom eerst andere dingen aangepakt.”
Samenwerking met HSB
De keuken bleef een voortdurende ergernis van Cindel en Björn. In 2023 was het dan eindelijk tijd om deze aan te pakken. “We hebben het wel volgehouden met de vorige keuken, maar elke zomer zei ik: ‘niet nóg een zomer met deze keuken’. De keuken an sich was prima, maar we konden de drukte niet meer aan. De vorige keuken was gemaakt voor dertig personen diner, wij deden er makkelijk honderd meer. Het is best lastig geweest om er mee te werken. Daarnaast ging er elke keer weer iets stuk, we bleven aan het lijmen en repareren.”
Wensen doornemen
Björn kwam in contact met Willem die hem vrijblijvend aanbood dat HSB graag mee wilde denken over een nieuwe keuken. “Die persoonlijke connectie heeft er voor gezorgd dat wij HSB als eerste op de lijst hadden om te benaderen. Het is toen heel snel gegaan. Celeste is bij ons langs gekomen en toen hebben we onze wensen besproken. We wilden graag een grote pas met een half open keuken. Boven alles wilden we meer logica: sneller kunnen werken en zo weinig mogelijk lopen. We moeten de capaciteit beter aan kunnen.”
Soepel en logisch
Omdat Cindel en Björn allebei niet dagelijks in de keuken staan, hebben zij hun personeel ook bij het proces betrokken. “We hebben met Celeste doorgenomen wat we echt niet konden missen zodat zij daar rekening mee kon houden. Dat waren echt veel dingen. Na het zien van de eerste tekeningen kwam het tot leven, maar het blijft moeilijk om zoiets van een tekening te zien. Vooral bij ons, het was geen bestaande ruimte en moest helemaal anders. Na enkele rondes over en weer zijn we heel tevreden met het eindresultaat. Alles loopt nu soepel en is logisch. Uiteindelijk bespaart het ons veel tijd en geld.”
Tips voor horecakeuken
Of ze nog tips heeft voor andere ondernemers die een nieuwe keuken overwegen? “Je kunt sommige dingen niet zelf, maar dat moet je ook niet willen. Vertrouw dus op een partij die meer ervaring heeft en rekening houdt met alle kleine details. Alles bij ons is op maat, daar heb je gewoon hulp bij nodig. Daarnaast zou ik adviseren om alles goed op papier te zetten. Houd aantekeningen bij tijdens het gesprek zodat je ook weet wat de definitieve keuzes zijn.”
www.raadhuis-etendrinken.nl
Foto's zijn gemaakt door: Seijbel Photography