Meer dan 45 jaar ervaring
Vaste chauffeurs en routes
Snelle & persoonlijke service
HSB Haaften

Ben je al klant van HSB? Je kunt niet meer inloggen met je oude wachtwoord, wél met jouw eigen e-mailadres. Klik op ‘wachtwoord vergeten’ om een nieuw wachtwoord aan te vragen.   

Voorbereiden op het ijsseizoen

Voorbereiden op het ijsseizoen

Op 1 maart is officieel het ijsseizoen weer gestart. Hoe zorg je ervoor dat je helemaal klaar bent voor het ijsseizoen? Lees hier de tips!

De zon begint steeds meer te schijnen en de temperaturen lopen weer op. Wat kan er dan zeker niet ontbreken? Natuurlijk de héérlijke en vooral koude traktatie (soft)ijs! Maar hoe zorg je er nu voor dat je voorbereid bent op het seizoen en dat je alle drukte aan kunt als het zover is? Wij vroegen het aan Berties IJssalon en Intermezzo Tilburg.

Bertie Koemans is eigenaresse van Berties IJssalon in Waardenburg. Haar softijs is zeer geliefd in de regio waardoor er behoorlijk veel mensen tegelijk kunnen komen. Hoe houd je je hoofd koel tijdens de pieken en welke voorbereidingen kun je treffen om er een succesvol seizoen te kunnen draaien?

Dit geldt ook voor de ijssalons van Intermezzo uit Tilburg. Hier wordt het ijs elke dag vers bereid in de ijssalon en er is keuze uit meer dan 50 smaken. Lange rijen voor de ijssalons zijn dan ook niet te missen bij Intermezzo. Raymond Heijnekamp vertelt hoe zij hiermee omgaan.

Wanneer begin je met de voorbereidingen voor het ijsseizoen?
Het is per ijssalon verschillend wanneer zij beginnen met de voorbereidingen. Vaak worden de eerste voorbereidingen wel minimaal een maand van tevoren getroffen. Intermezzo geeft zelfs aan dat hun eerste voorbereidingen al half januari treffen. “We doen het al twintig jaar en hebben onze routine.”

Welke voorbereidingen tref jij voor het ijsseizoen?
Eind januari wordt er jaarlijks de Sigep ijsbeurs georganiseerd in Italië. Veel experts laten op deze beurs hun creaties zien. Een beurs waar je als ondernemer veel inspiratie kan op doen door het zelf te proeven, te zien en te voelen. Intermezzo is elk jaar aanwezig op deze ijsbeurs in Italië. Hier beginnen dan ook de eerste voorbereidingen.

Daarnaast moet er natuurlijk gekeken worden of de verkoopprijzen nog up-to-date zijn. “Ik ben eerst prijzen aan het vergelijken, ik moet natuurlijk bepalen wat het ijsje gaat kosten”, aldus Bertie. Ook oriënteert en legt Bertie vast wat zij allemaal nodig gaat hebben dit ijsseizoen.

Ten slotte gaan de ondernemers bestellen, de machines worden aangezet en er wordt weer grondig schoongemaakt. Alles wordt onderhouden om in de drukte niet voor verrassingen komen te staan.

Hoe bepaal je wat er in je assortiment zit?
Vaak houden ijssalons zich aan een vast assortiment met producten en smaken die elk jaar terugkeren. Wel is het erg belangrijk om te blijven vernieuwen, aldus de ondernemers. Klanten houden van vernieuwing en worden graag verrast. Bertie en Raymond doen dit op hun eigen manier.

Bertie moet rekening houden met de inkoopprijzen van softijsmixen. Op basis van deze inkoopprijzen bepaalt zij haar eigen prijzen en aanbod. “Klanten hebben wel behoefte aan iets nieuws, daarom ben ik ook zeker met toppings bezig”, vertelt Bertie. “Aan de andere kant weet ik ook goed wat hardlopers zijn, deze houd ik altijd in het assortiment.”

De circa 50 smaken die in de vitrines van Intermezzo liggen, zijn min of meer vaste smaken. Wel wordt er af en toe gewisseld. Ook wordt er elk jaar wel een nieuwe smaak bereidt, zodat de klanten verrast blijven.

Hoe zorg je ervoor dat je altijd voldoende voorraad hebt?
“Zorg altijd dat je voldoende voorraad hebt, anders kun je ook niet verkopen”, vertelt Bertie. Beide ijssalons hebben veel ervaring waardoor er goed ingeschat wordt hoeveel producten zij op voorraad moeten hebben. “Wij laten ons één keer per week bevoorraden. Tevens grijp je met twee winkels in het centrum niet snel mis”, vult Raymond aan.

Hoe ga je om met de hoge pieken in het ijsseizoen?
Momenten van enorme drukte zullen zeer herkenbaar zijn voor ijssalons. Feestdagen, zonnig weer en vakanties zijn voorbeelden van redenen waardoor het erg druk kan zijn.

De beste tip om goed om te gaan met drukte is door gewoon rustig te blijven. "Ik help elke klant even vriendelijk zodat ze weer terugkomen”, aldus Bertie. Daarnaast is personeel ook essentieel bij drukte. "Zorg dat er een duidelijke planning is met voldoende personeel", vult Raymond aan.

In het weekend komt de dochter van Bertie vaak helpen in de ijssalon. “In de spitsuren heb je dan toch sneller een rij weggewerkt.”

Hoe ga je om met de rustige momenten in het ijsseizoen?
Wanneer het weerbericht slecht weer voorspelt kan het echter ook heel rustig zijn bij de ijssalons. Hier kun je wederom je personeel op aan passen en zelfs je openingstijden. “Het is afhankelijk van het weer of ik er ben. Met slecht weer plaats ik op Facebook dat ik er niet ben, zo onderhoud je ook het contact met klanten.” Volgens Raymond is communicatie met je personeel ook erg belangrijk. “Wie wil er werken en wie wil er graag vrij? Dat maakt het voor ons al een stuk makkelijker.”

Heb je een tip die je mee wil geven aan andere ondernemers?
Bertie wil graag de tip meegeven dat je altijd kwaliteit moet leveren, dat is het állerbelangrijkste. Als ondernemer moet je ook goed en vriendelijk geholpen worden bij een leverancier. “En proeven vind ik natuurlijk erg belangrijk! Dat doe ik na al die jaren nog steeds en gelukkig vind ik het ijs nog altijd lekker.”

Raymond wil graag meegeven dat je je moet overgeven aan de ontwikkelingen in de markt. “Tegenwoordig leven we natuurlijk in een dure tijd met hoge prijzen. Als ondernemers vinden we het lastig om mee te gaan met deze prijsverhogingen, omdat we denken dat klanten dan niet meer terugkomen. Mijn tip is om dit uiteindelijk wel te doen, ook al is het lastig. Heel begrijpelijk, maar klanten snappen het echt wel."

Contact
Laten we met behulp van deze tips er een mooi ijsseizoen van maken en zorg dat je goed voorbereid bent. Want een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je vragen of wil je graag contact opnemen met HSB? Klik dan hier!

Of neem een bezoekje aan het Experience Center om hier alle informatie te krijgen over verschillende ijsmachines, ijsmixen, toppings en nog veel meer. Klik hier om een afspraak te maken.