Meer dan 45 jaar ervaring
Vaste chauffeurs en routes
Snelle & persoonlijke service
HSB Haaften

Ben je al klant van HSB? Je kunt niet meer inloggen met je oude wachtwoord, wél met jouw eigen e-mailadres. Klik op ‘wachtwoord vergeten’ om een nieuw wachtwoord aan te vragen.   

Softijs of schepijs? Tel uit je winst

Softijs of schepijs? Tel uit je winst

De meest populaire varianten op het gebied van ijs zijn softijs en schepijs. Hoewel schepijs een favoriet is, onder andere vanwege het uitgebreide aantal smaken, is er één aspect waar softijs duidelijk wint: het rendement.

Rendement
Voor horecagelegenheden is rendement natuurlijk heel belangrijk. Dankzij ijs kun je, zeker tijdens zonnige dagen, veel omzet draaien. Wist je al dat softijs vanwege zijn samenstelling een hoger rendement dan schepijs heeft? Softijs wordt namelijk gemaakt met lucht en water, wat betekent dat het minder ijs bevat dan schepijs. Schepijs daarentegen wordt gemaakt met een hoger percentage zuivel en minder lucht, waardoor het minder volumineus is.

Verschil in samenstelling
Het verschil in samenstelling betekent dat er meer porties uit een liter softijs gehaald kunnen worden dan uit een liter schepijs. Een portie softijs weegt bijvoorbeeld ongeveer 70 gram, terwijl een portie schepijs gemiddeld 100 gram weegt. Dit betekent dat een liter softijs ongeveer 14 porties oplevert, terwijl een liter schepijs slechts tien porties oplevert. Een aanzienlijk verschil! Meer over rendement en het portioneren van softijs lees je in dit artikel.

Gemakkelijker maken
Bovendien is het maken van softijs veel gemakkelijker en sneller dan het maken van schepijs. Softijs wordt gemaakt met behulp van een machine die de ingrediënten mengt en bevriest terwijl het uit de machine wordt gepompt. Schepijs daarentegen moet met de hand worden geschept en in de juiste verhoudingen worden gemengd om de juiste consistentie te krijgen. Dit proces is tijdrovend en vereist meer vaardigheid dan het maken van softijs.

Smaken en toevoegingen
Een ander voordeel van softijs is dat het een veelzijdig product is dat gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende smaken en stijlen. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende smaken aan het ijs worden toegevoegd, zoals aardbei, chocolade, vanille en karamel. Schepijs kan ook worden aangepast, maar het proces is veel ingewikkelder en vereist vaak meer ingrediënten en apparatuur. Ook is het tegenwoordig een trend om meerdere toppings aan je softijs toe te voegen, waaronder saus, nootjes en/of vers fruit. De mogelijkheden met softijs zijn eindeloos!

Meer weten?
Als je een bedrijf hebt dat ijs serveert, kan het gebruik van softijs in plaats van schepijs een slimme zakelijke beslissing zijn. Heb jij interesse in softijs voor jouw bedrijf? Albert vertelt je er graag meer over! Laat hier je gegevens achter voor een persoonlijk advies of bekijk hier alvast ons assortiment ijsmachines.