Meer dan 45 jaar ervaring
Vaste chauffeurs en routes
Snelle & persoonlijke service
HSB Haaften

Ben je al klant van HSB? Je kunt niet meer inloggen met je oude wachtwoord, wél met jouw eigen e-mailadres. Klik op ‘wachtwoord vergeten’ om een nieuw wachtwoord aan te vragen. 

Pumpke Nistelrode: waar de lunch zeer belangrijk is

Pumpke Nistelrode: waar de lunch zeer belangrijk is

Eetcafé ’t Pumpke in Nistelrode groeide de afgelopen jaren uit tot een succesvol ‘dorpshart’ waar mensen vanuit de regio bij elkaar komen. We spraken met Ruud van Dijk en Robin van Schijndel over het belang van een goede lunchkaart en sfeer in je bedrijf brengen.

Over ’t Pumpke
Sinds 1990 is ’t Pumpke omgebouwd van discotheek tot eetcafé. Tegenwoordig hoort er ook een ijssalon bij. Er worden bij ’t Pumpke veel evenementen georganiseerd. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor een arrangement in samenwerking met The Temple Challenge of ‘gewoon’ om te lunchen of dineren voor een betaalbare prijs. Onder hun gasten zijn veel fietsers en gezinnen, maar zowel jongere als oudere gasten weten ’t Pumpke te vinden. Ondanks dat eigenaar Ron ervoor koos om een stap terug te doen, is hij nog wel betrokken bij de zaak. Ruud en Robin zijn dagelijks op de werkvloer te vinden.

Hoe ben je in de horeca terechtgekomen?
Ruud & Robin: “We zijn hier allebei op ons veertiende begonnen in de keuken en afwas. Beide zijn we ‘blijven plakken’ na het volgen van een horecagerichte opleiding.”

Wat is de functie van ’t Pumpke voor het dorp/de regio?
“We hebben een dubbelrol eigenlijk, een regiofunctie en een dorpsfunctie. We vinden het belangrijk dat de mensen niet weg hoeven uit Nistelrode voor evenementen of een avond uit eten. Hier is het ook leuk! Zeker de doelgroep vanaf 55 jaar waardeert het enorm als we bijvoorbeeld een Italiaanse avond organiseren. Daar is zeker vraag naar. Daartegenover waardeert de jeugd ons terras en het gezellige plein.”

Welk menu-item kan volgens jullie niet ontbreken op de lunchkaart?
“Lunchen is misschien wel belangrijker dan dineren tegenwoordig. Je ziet dat de mensen shared lunchen leuk vinden. Daarom staan er een aantal lunchplateaus op de menukaart met diverse gerechten, mensen delen graag.”

Hoe stel je een goede (lunch)kaart samen?
“Vergeet je klassiekers niet, maar wees creatief met de keuzes die je maakt. Mensen zijn boos en teleurgesteld als je geen omelet, tosti of soep hebt bijvoorbeeld. Toch gaat het er uiteindelijk om dat je een divers aanbod hebt, dat vinden mensen fijn. Door vegetarische en glutenvrije gerechten aan te bieden laat je zien dat je toegankelijk bent.”

Wisselen de gerechten vaak?
“We wisselen drie keer per jaar. We gaan dan samen zitten en maken een selectie van gerechten die we mogelijk willen doorvoeren. Vervolgens bepaalt de chef qua inkoop wat het gaat worden en gaan we een dagje proefkoken. Voor nu gaan de zomerse gerechten er af en gaan we ook weer experimenteren met nieuwe gerechten, waaronder pasta.”

Zijn er trends voor de lunchkaart?
“Ja zeker, ook voor de lunch zijn er trends die regelmatig terugkomen of opduiken. Pokebowls kon je bijvoorbeeld niet omheen. Ook waren bao buns en pulled-vleesbroodjes populair. Sowieso is de invloed van de Aziatische keuken groot.”

Wat is het favoriete gerecht op jullie menukaart?
“Op basis van cijfers zijn het onze spareribs, saté, stoofpotje en schnitzels. Ook het 12 uurtje, onze sandwiches en de shared lunchplateaus blijven altijd terugkomen wanneer je het hebt over favorieten.”

Hoe betrek je je personeel bij je keuzes?
“Voordat we een nieuwe kaart introduceren, mogen alle personeelsleden hun ideeën daarover insturen. Zo heeft iedereen een gelijke inbreng over de kaart en bepalen we niet alles zelf. Je wordt soms blind binnen je eigen bedrijf. Als je daarnaast merkt dat je personeel het leuk vindt om bijvoorbeeld social media bij te houden, dan kun je ze die kans geven.”

Hoe is de stijl van ’t Pumpke veranderd door de jaren heen?
“In principe had ’t Pumpke eerst de uitstraling van een bruin café. Daar is na de verbouwing verandering in gekomen. We wilden een frisse stijl met veel leuke hoekjes en comfortabele stoelen. Je moet rustig kunnen zitten zonder dat je bijna bij je buren op schoot hoeft te zitten. Binnen zijn we van 85 plekken naar 155 plekken gegaan. Buiten staan er nu 55 tafels in plaats van 20 tafels. Een flinke groei dus. Sinds we de coronaperiode achter ons hebben gelaten kunnen we eindelijk kijken waar onze capaciteit ligt na de verbouwing.”

Hoe maak je je inrichting persoonlijk?
“Wat wij wilden is een eetcafé dat qua inrichting in deze tijd thuishoort. Over tien jaar moet het nog tijdloos zijn. Sfeervol, warm en gemoedelijk. Er zijn een aantal dingen die heel kenmerkend ‘van ons’ zijn. De kastenwanden bijvoorbeeld. Boven op de muur staat een typisch Brabantse leus. Voor onze gasten hebben we nu de keuze tussen verschillende gezellige maar ruime zithoeken.”

Heb je tips voor andere starters?
“Als je wil starten in de horeca, moet je eerst je personeelsbestand op orde hebben. Als je medewerkers tevreden zijn, met plezier komen en het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden, dan heb je het voor elkaar. Bij ons zit het zeker goed, we komen altijd goed uit met de planning. Ons personeel staat er daarnaast niet omdat ze er moeten zijn, ze werken hier met plezier.”

Hoe zorg je er voor dat je altijd meegaat met de tijd?
“Blijf goed luisteren naar de wensen van gasten en de trends bekijken. Kies dingen die bij jouw bedrijf passen, maak dus ook zeker de keuze om bepaalde dingen niet te doen. Blijf dicht bij het bedrijf, beter tien dingen goed doen dan honderd dingen net niet.”