Meer dan 45 jaar ervaring
Vaste chauffeurs en routes
Snelle & persoonlijke service
HSB Haaften

Ben je al klant van HSB? Je kunt niet meer inloggen met je oude wachtwoord, wél met jouw eigen e-mailadres. Klik op ‘wachtwoord vergeten’ om een nieuw wachtwoord aan te vragen. 

Lichte groei voor horeca in 2023

Lichte groei voor horeca in 2023

Met een stijging van ruim 50 procent is de horecasector in 2022 qua omzet hersteld van de coronaperiode. Ook nu maakt de horecabranche wederom een lichte groei mee van 5%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en RaboResearch.

Vorig jaar was er vooral sprake van inhaalbestedingen en deze trend zet zich voort. Wel zijn er uitdagingen. De uitdagingen voor de sector liggen niet zozeer aan de omzetzijde van de winst- en verliesrekening. Wel moeten coronaschulden worden afgelost en zijn er uitdagingen aan de kostenkant (energie en inkoop). De verwachting daarbij is dat niet de gehele kostenstijging doorberekend wordt aan de consument.

Cijfers
In de zomer van 2022 was de horeca de coronaklap te boven. De terugval in het derde kwartaal van 2022 is vermoedelijk te wijten aan de energiecrisis. Ook de recreatie- en entertainmentsector werd direct getroffen door de coronamaatregelen. Ondertussen lijkt de sector volledig hersteld van de coronacrisis (zie grafiek rechts).

Prijsstijgingen voor horecaondernemers
Ondanks de groei van 5% breken er uitdagende tijden aan voor horecaondernemers. De prijzen in de horeca stijgen dit jaar voor het derde jaar op rij met minimaal 3%. Dit komt onder andere door stijgende prijzen van voedingsmiddelen. Ook de hogere energieprijzen, deels te wijten aan de oorlog in Oekraïne, zijn uitdagend. Gemiddeld genomen zijn de energiekosten goed voor 11% van de totale kosten en 3% van de omzet. Gelukkig is er ook positief nieuws. Als horecaleverancier zien we dat onze klanten uitdagende tijden meemaken. We doen we uiteraard ons best om scherpe prijzen aan te kunnen bieden. Zo hebben we in april verlaagde vetprijzen kunnen doorvoeren.

Oplossingen?
Omdat het lang niet altijd mogelijk is de hogere kosten volledig bij de klant neer te leggen, staan de winstmarges in de horeca onder druk. Het is daarom belangrijk dat horecabedrijven energiebesparende maatregelen doorvoeren. Verspilling terugdringen, kostenbeheersing en de menusamenstelling onder de loep nemen is noodzakelijk. Wanneer het doorvoeren van deze maatregelen niet genoeg is, is het verhogen van de menuprijs helaas onontkoombaar.

Personeelstekort, hun wensen en efficient inwerken
Ruim vier op de tien horecaondernemers geeft aan het personeelstekort als een belemmering voor hun bedrijfsactiviteiten te zien. De sector zal daarom moeten investeren in digitalisering, zoals QR-codes om te bestellen en af te rekenen, bestelzuilen en robots in de bediening, om het tekort aan personeel deels op te vangen. Wanneer je wél nieuw personeel binnenhaalt, wil je ze goed inwerken. Jonge personeelsleden hebben andere wensen dan vroeger. In dit artikel lees je meer over hoe je personeel efficient kunt inwerken en hoe je omgaat met de wensen van Gen Z.

Ondernemersvertrouwen
Zijn we dan negatief gestemd? Uit de cijfers blijkt van niet. In de horeca was begin 2023 de toename van het ondernemersvertrouwen het grootst, en sloeg het sentiment om van negatief naar positief. Horecaondernemers verwachtten per saldo eveneens meer te investeren (1.4%) dit jaar ten opzichte van 2022. De pandemie heeft daarmee steeds minder invloed op keuzes in bedrijfsvoering.

Heb je vragen aan HSB of over dit artikel? Wil je dat we met je meedenken over oplossingen voor jouw onderneming? Laat het ons weten!