Laat je ijsmachine aanstaan in de winter voor meer omzet
Veel ondernemers laten hun ijsmachine uitstaan in de winter, maar is dit wel de beste keuze? Als je het aan mij vraagt, zeker niet. IJs is een product dat heel het jaar door blijft verkopen. Op het moment dat de zon maar heel even schijnt gaan mensen al een ijsje halen bij de snackbar. Of wanneer je heerlijk zit te dineren bij een restaurant en je krijgt de dessertkaart voor je. Voor mij is het in ieder geval geen optie om het ijsje over te slaan.
Ik was erg benieuwd hoe ondernemers tegen dit dilemma aankeken. Daarom ben ik op bezoek gegaan bij cafetaria Coen in Westbroek. Coen is een jonge ondernemer die ambitieus is en meegaat met de trends. Samen met zijn partner Linda runnen zij al 7 jaar Cafetaria Coen. In januari 2021 hebben zij een hele mooie stap gezet in hun onderneming. Eerst was het een cafetaria waar je ook kon eten met 24 zitplaatsen. Het stel heeft besloten om de cafetaria te verbouwen en er een restaurant functie aan toe te voegen. Het is nu eigenlijk een restaurant, met 40 zitplaatsen, waar je ook kunt afhalen én wat heeft dit goed uitgepakt. Coen zit nu elke avond in het weekend wel twee keer vol! Super leuk om te horen hoe dit stel met veel passie hierover praat.
Coen laat de hele winter zijn ijsmachine aanstaan. Milkshakes verkopen het hele jaar door en ook het softijs wordt veel verkocht. Het softijs dat wordt verkocht staat bekend in de hele regio als softijs met uitstekende kwaliteit. Tip: ze verkopen Frisiana ijsmix. Daarnaast is Coen ook heel creatief in het gebruik van zijn ijsmachine. Hij biedt namelijk ook heerlijke desserts aan met softijs. Bijvoorbeeld warme apfelstrudel uit de oven met een toefje softijs aan. Iedereen verwacht slagroom, maar het is softijs. Super verrassend als je het mij vraagt. “Met ons menu onderscheiden we ons van de concurrent doordat wij verrassende gerechten en desserts op het menu hebben”, aldus Coen. Ook maakt hij zijn eigen ijskoffie. Heel makkelijk, snel te bereiden en ook nog eens heerlijk. Voor meer inspiratie over de combinatie van koffie en ijs, houdt de blogs op de nieuwspagina in de gaten.
Door maar weinig ijsjes te verkopen is het al rendabel om je ijsmachine aan te laten staan. Hieronder staat een berekening die dit verduidelijkt:
Deze berekening is gemaakt op basis van de 2 in 1 vriescilinder techniek en uitgaande van 300 verkoopdagen per jaar.
Per dag verbruikt deze softijsmachine ongeveer 7 kWh. Eén kWh kost gemiddeld in 2022 €0,80. Wanneer de winst per dag op je softijs hoger is dan: 7 kWh x de geldende prijs per kWh, dan is het al lonend om je softijsmachine aan te laten staan.
Dus in dit geval: 7 kWh x €0,80 = €5,60.
Als je winst op ijs hoger is dan €5,60 per dag, dan is het dus lonend om je ijsmachine aan te laten staan. Daarnaast hoef je ook geen ‘nee’ te verkopen aan de klant. De kans dat zij naar concurrenten gaan die wel ijs in de winter verkopen, wordt dan groter. Ook is een ijsmachine kopen een grote investering. De ijsmachine wordt wel het hele jaar door afgeschreven, maar veel ondernemers halen er niet het hele jaar rendement uit. Als laatste kun je creatief zijn net zoals Coen. Dit zal door gasten gegarandeerd gewaardeerd worden. Door het gebruik van een mooie ijskaart zullen gasten jouw ijsjes visueel zien, waardoor je ze kan verleiden. Klik hier om de gratis ijskaarten van HSB te zien.
In de toekomst wil Coen zich focussen op het optimaliseren van hetgeen ze nu doen. Door bijvoorbeeld een mooie ijskaart te maken, voor op tafel, met de desserts. Ons advies: doordat gasten de desserts/ijscoupes zien, zullen zij eerder geneigd zijn om een toetje te nemen. Op deze manier verhoog je de besteding aan softijs.
Volg zeker het advies van Coen op en laat je ijsmachine aanstaan in de winter. Het heeft meer voordelen dan nadelen en het levert je uiteindelijk alleen maar meer omzet op.