![Koffie proeven en kiezen: zo doe je dat](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn11.bigcommerce.com%2Fs-nbgxfa3orj%2Fimages%2Fstencil%2Foriginal%2Fuploaded_images%2F20.png&w=1200&q=75)
Koffie proeven en kiezen: zo doe je dat
Perfecto Caffé biedt een compleet koffieconcept voor iedere organisatie, of je nu enkele koppen per dag nodig hebt of in korte tijd honderd bekers. Maar hoe kies je nou een goede koffie voor je zaak? Hoe proef je de specifieke smaken die omschreven staan op de koffieverpakking? Je leest er meer over in dit artikel.
Waar komen de meeste koffiebonen eigenlijk vandaan?
Remco van der Pol, accountmanager Perfecto Caffé en SCA Certified Barista: “De koffieproducerende landen liggen rondom de evenaar. In deze landen is het vrijwel altijd tussen de 25 graden ten noorden en 30 graden ten zuiden van de evenaar. Dit is het perfecte klimaat voor de koffiebes, deze groeit anders niet. Landen die veel produceren zijn bijvoorbeeld Brazilië, Vietnam, Colombia en Ethiopië.”
Is er een duidelijk verschil te onderscheiden tussen de landen en daarbij horende smaken?
“Het verschilt absoluut per land. De meeste koffiebonen komen uit Brazilië. Dit is een iets mildere en toegankelijkere koffie. De koffie die hier vandaan komt staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Een ander voorbeeld is Jamaica, daar heb je ook weer een unieke smaak. Deze boon komt van de hoog gelegen Blue Mountains. Het verschilt dus niet alleen per land, maar ook per gebied.”
Wat wordt er bedoeld met gewassen, semi-washed en ongewassen?
“Gewassen koffie is koffie die wordt verkregen uit het zogenaamde ‘natte proces’. De koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan waardoor de rijpe bessen naar de bodem zakken. De schil wordt er vervolgens vanaf gespoeld. Bij ongewassen koffie worden geen machines gebruikt. De bessen van de koffieplant worden gewassen en daarna met schil gedroogd in de zon. Pas als de koffieboon helemaal droog is, gaat de schil er af. Deze koffie is stevig maar heeft wel een iets zoetere smaak. De combinatie van die technieken noem je semi-washed.”
Wat wordt er precies bedoeld met ‘body’?
“Het is lastig uit te leggen, maar als je een koffie met veel body hebt, gaat het om een krachtige, volle koffie. Van Perfecto Caffé is dat bijvoorbeeld de Supreme koffie.”
Er wordt ook gesproken van ‘zure tonen’. Wat wordt daarmee bedoeld?
“Op het moment dat je de Arabica boon fijnmaalt komt er een zuur smaakje naar boven. Het is het beste te omschrijven als rins: aangenaam zuur.”
Wat betekent aroma eigenlijk?
“Aroma is een soort gangbare term voor beleving of mondgevoel. Het is een combinatie van de smaak en de geur van koffie.”
Er zijn heel specifieke tonen in koffie, bijvoorbeeld citrus of karamel. Hoe proef je koffie zodat je die smaken kunt onderscheiden?
“Koffie proef je eigenlijk net als wijn. Je doet het op een lepel en brengt het al slurpend naar je mond. Door het zuurstof komen alle smaken goed tot hun recht. Je laat de koffie walsen en kunt het vervolgens uitspugen. Het échte proeven is wel een ervaring, er zijn gigantisch veel smaken in koffie. Het is wel lastig om dat te kunnen onderscheiden. Een echte kenner kan in de samenstelling nog onderscheiden welk specifieke fruit er in zit, bijvoorbeeld peer. Dat gaat best ver.”
Hoe adviseer je de klant over welke koffie ze kunnen nemen?
“Door te vragen wat ze zoeken in hun koffie. Willen ze een bittere of een iets zuurdere koffie? Uiteraard telt voor veel klanten de prijs ook wel mee. Ook is het belangrijk om te bepalen met welke automaat er wordt gewerkt. Wanneer je met twee molens gaat werken heb je zowel espresso als koffiemaling. Vervolgens gaan we samen proeven en testen, natuurlijk krijgen ze een passend advies voor een marktconforme prijs.”
Kan elke boon in elk apparaat worden gebruikt?
“In principe kan elke boon in elk apparaat. Het is de manier van zetten, in een halfautomaat of volautomaat, waardoor je verschilt merkt in de smaak van je koffie.”
Wat is jouw favoriete koffieapparaat?
“Zeker een piston koffiemachine. Dit is een halfautomatische koffiemachine. Anders dan bij een volautomaat moeten de bonen bij een pistonmachine zelf gemalen worden. Je haalt meer uit de koffieboon met minder koffie. Daarnaast biedt deze machine natuurlijk een hele belevenis: bij alle handelingen die je uitvoert komt ook een bepaalde emotie kijken.”
Wat is je favoriete Perfecto koffie?
“De Supreme koffie. Deze heeft een volle en rijke smaak en is geschikt voor zowel koffie als een heerlijke espresso voor onder je cappuccino. Er zit een chocoladesmaak aan en is een volle body koffie.”
Wat maakt Perfecto uniek?
“Dankzij de diverse melanges voor diverse bedrijven voorzien we een brede doelgroep van koffie. Het is een totaal assortiment met suiker, servies en thee. Verder hebben we ook een eigen technische dienst waar je als extra service bij je aankoop gebruik van kunt maken.”
Heb je interesse in Perfecto Caffé? Neem dan contact op met Remco of Willem.