Meer dan 45 jaar ervaring
Vaste chauffeurs en routes
Snelle & persoonlijke service
HSB Haaften

Ben je al klant van HSB? Je kunt niet meer inloggen met je oude wachtwoord, wél met jouw eigen e-mailadres. Klik op ‘wachtwoord vergeten’ om een nieuw wachtwoord aan te vragen. 

Hoe zit het met de stijgende koffieprijzen?

Hoe zit het met de stijgende koffieprijzen?

De stijgende koffieprijzen zijn een veelbesproken onderwerp. Zelfs bij je dagelijkse boodschappen zul je zien dat veel schappen leeg zijn of waren. Ook voor onze klanten, zowel in de horeca als in de bedrijvensector, heeft het gevolgen. In dit artikel vertellen we je meer over de prijsstijgingen en wat dit betekent voor jouw bedrijf.

Allereerst: waardoor komt het nu precies dat de prijzen van koffie zijn gestegen?

-          Toenemende wereldwijde vraag, maar tegenvallende oogst
Koffie is populairder dan ooit, vooral in opkomende markten zoals Azië. Het aantal koffiedrinkers groeit, wat de wereldwijde vraag vergroot. Daarnaast wil iedereen kwalitatief betere koffie. De concurrentie neemt dus ook toe.

De droogte in Brazilië en de overmatige regenval in Vietnam, de grootste koffieproducerende landen, zorgen daarentegen voor een tegenvallende oogst. Dit heeft directe gevolgen voor de prijzen.

-          Strengere Europese regelgeving
Vanaf 30 juni 2025 treedt de Europese ontbossingswet (EUDR) in werking. Dit betekent dat koffieproducenten moeten aantonen dat hun bonen niet afkomstig zijn van recent ontboste gebieden. Dit is een positieve stap voor duurzaamheid, maar brengt extra kosten met zich mee voor certificeringen en controles, wat invloed heeft op de uiteindelijke prijs.

-          Stijgende transport- en productiekosten
Ook transportkosten zijn gestegen. Het Suezkanaal verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee, waardoor het de kortste maritieme route naar Azië vanuit Europa is. Dankzij aanvallen rondom het Suezkanaal moeten schepen langere routes nemen, brandstofprijzen stijgen en verzekeringen worden duurder. Daarnaast nemen de productiekosten in de oorsprongslanden toe door stijgende lonen en dure landbouwmiddelen.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Vrij veel oorzaken voor stijgende koffieprijzen dus. Helaas zal de stijgende inkoopprijs invloed hebben op de marges. In de horeca kunnen prijsverhogingen eventueel (deels) worden doorberekend aan de klant. In een zakelijke omgeving is dit natuurlijk niet aan de orde.

Een berekening…
Nu.nl geeft aan dat koffie de afgelopen jaren 32% duurder is geworden. Als horecaleverancier proberen we altijd om de prijzen zo betaalbaar mogelijk te houden, maar dit is een uitdaging. Dankzij een berekening kunnen we je de prijsverhoging van één kopje koffie vertellen. We gebruiken in dit voorbeeld een Perfecto koffieboon die een gemiddelde prijs heeft ten opzichte van ons gehele assortiment bonen. Deze kilozakken hebben dit jaar een prijsstijging van twee euro (per kilo) gehad.

Uit één kilo koffiebonen haal je gemiddeld 120 tot 140 koppen koffie, afhankelijk van de dosering. Een standaard espresso gebruikt ongeveer 7 tot 8 gram koffie, terwijl een lungo of filterkoffie iets meer kan verbruiken. Wanneer we uitgaan van een gemiddelde van 125 koppen koffie, komt de prijsstijging per bak koffie neer op net geen 2 eurocent per kop. Dit is, wanneer het wordt doorberekend, een minimale prijsverhoging.

Duurzamer omgaan met koffie en apparatuur
Wil je zo duurzaam mogelijk met jouw koffieautomaat omgaan (en daarmee kosten beperken)? Onderhoud je koffieapparatuur goed door regelmatig te ontkalken en filters tijdig te vervangen. Dit verlengt de levensduur van je apparatuur en zorgt voor een optimale koffiekwaliteit. 

Wil je advies over de beste koffieoplossing voor jouw zaak? Neem contact op met HSB en ontdek hoe wij jou kunnen helpen met kwalitatieve en kostenefficiënte koffie.