Meer dan 45 jaar ervaring
Vaste chauffeurs en routes
Snelle & persoonlijke service
HSB Haaften

Ben je al klant van HSB? Je kunt niet meer inloggen met je oude wachtwoord, wél met jouw eigen e-mailadres. Klik op ‘wachtwoord vergeten’ om een nieuw wachtwoord aan te vragen.   

Momenteel is er een storing bij het ophalen van klantprijzen. Mocht het niet lukken om online te bestellen, dan nemen wij jouw bestelling graag telefonisch (0418-55 68 68) of per e-mail (info@hsb-haaften.nl) in behandeling.

Onze excuses voor het ongemak. We werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen!

Bedrijfshygiëne - over HACCP en hygiëne als topprioriteit

Bedrijfshygiëne - over HACCP en hygiëne als topprioriteit

Voel het voorjaar en maak een frisse start met een voorjaarsschoonmaak. Een goed begin is spreekwoordelijk het halve werk. Daarom geven we je hieronder tips om je bedrijf professioneel schoon te maken. Op deze wijze werk je snel en doeltreffend, houd je je bedrijf tiptop schoon en geef je alle aandacht aan de gezondheid van je werknemers en uiteraard je gasten.

Voordat we ingaan op de professionele schoonmaaktips, belichten we in het kort de redenen om hygiëne als topprioriteit in te zetten, én hoe deze die jou kunnen helpen bij een markant en onderscheidend vermogen van je bedrijf.

VOLLE AANDACHT VOOR BEDRIJFSHYGIENE

Gezondheid en veiligheid is de meest voor de hand liggende reden die je kunt bedenken om competent schoon te maken. De juiste hygiëne toepassen voorkomt de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën. Jouw gasten lopen minder risico ziektes en infecties op te lopen. Dit geldt daarnaast voor de gezondheid en veiligheid van werknemers.

Schone tafels, een frisse vloer en glanzende vitrines kunnen de goede naam en bekendheid van jouw bedrijf versterken. Aandacht voor hygiëne geeft een uitnodigende indruk aan jouw gasten, het wekt vertrouwen en vergroot de kans dat gasten terugkeren of de plek aanbevelen aan anderen.

Zeker als je met eten en drinken in je bedrijf werkt, wil je de zaken goed op orde hebben. HACCP is een voedselveiligheidssysteem dat valt onder de Europese wetgeving. Het niet naleven van deze normen kan leiden tot een boete of zelfs sluiting van het bedrijf.

Tip 1: schoonmaakchecklist
Maak allereerst een schoonmaakchecklist met alle schoonmaaktaken die moeten worden uitgevoerd. Welke oppervlakken, meubels en apparaten moeten in jouw bedrijf worden schoongemaakt? Bij de schoonmaaktaken vermeld je ook de frequentie van de schoonmaaktaken: na gebruik, dagelijks, wekelijks of maandelijks? Besteed extra aandacht aan punten die veel worden aangeraakt, zoals deurknoppen, lichtschakelaars en afstandsbedieningen. Hulp nodig? [Je vindt hier voorbeeld HACCP schoonmaakplannen en weekformulieren.]

Tip 2: cirkel van Sinner
Wil je slim en doeltreffend schoonmaken, pas dan de Cirkel van Sinner toe. Deze cirkel bestaat uit vier elementen: temperatuur (van het water), chemie (het schoonmaakproduct), tijd (inwerktijd en de tijd om schoon te maken) en ten slotte beweging (sprayen, spoelen, wrijven en schrobben). Als één element verandert, passen de andere punten zich aan, bijvoorbeeld: met een krachtiger reinigingsmiddel is er minder beweging nodig. Wil je meer hierover weten? Onze specialisten adviseren je graag over elke specifieke situatie.

Tip 3: de juiste schoonmaakproducten
Het kiezen van de juiste reinigingsproducten is belangrijk voor een effectieve reiniging en desinfectie. Gebruik reinigingsmiddelen op een veilige wijze, draag bijvoorbeeld (disposable) handschoenen en neem een schoonmaakproduct dat geschikt is voor het te reinigen oppervlak of doel. Denk aan ontkalken of ontvetten.

Tip 4: kleurcodering
Gebruik schoonmaakhulpmiddelen, zoals (microvezel-)doeken en emmers volgens kleurcodering: blauw (interieur), rood (sanitair), groen (vloeren) en geel (keuken). Zo voorkom je kruisbesmetting en zorg je ervoor dat een ruimte/oppervlak wordt schoongemaakt met de juiste hulpmiddelen.

De keuze van schoonmaakmaterialen heeft ook invloed op het schoonmaakresultaat. Zo heb je met microvezeldoeken minder water en reinigingsproduct nodig en werken ze ergonomisch zeer goed. Nog een extra tip: inspecteer en onderhoud reinigingsapparatuur regelmatig. Zo blijven ze beter werken en verleng je de levensduur.

Tip 5: training
Train medewerkers in de juiste schoonmaaktechnieken, schoonmaakschema’s schoonmaakproducten en veiligheidsmaatregelen. Leg onder andere bij de schoonmaakchecklist ook een werkinstructie van de reinigingsmiddelen die in jouw bedrijf worden gebruikt.

Tip 6: de details
Aandacht voor je gasten steekt soms ook in kleine dingen: controleer of linnengoed, toiletpapier, handdoekjes en zeep voldoende beschikbaar zijn. Besteed ook aandacht aan een frisse geur in de gastverblijven, praktijkkamers en sanitaire ruimtes. Als het ergens lekker ruikt, voelen mensen zich sneller op hun gemak, wordt de omgeving positiever beoordeeld en willen mensen er terugkomen.

Meer lezen zoals dit artikel? Klik hier